Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +30 210 3211388

   

ΟΤΕ: Αύξηση 24,3% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου

 

Το υψηλότερο προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA από το 2009 πέτυχε ο όμιλος. Νέα μείωση του καθαρού δανεισμού. Η εικόνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος οι ταμειακές ροές 500 εκατ. για το 2014 δηλώνει ο Μ. Τσαμάζ.

Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 94,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο ο ΟΤΕ, αυξημένα κατά 24,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ στο εννεάμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 17,9% στα 223,8 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών στο τρίμηνο υποχώρησε κατά 5% στα 987,6 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο κατά 3,5% στα 2,901 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, εξαιρουμένης της επίδρασης των πρόσφατων αλλαγών στα τέλη τερματισμού, κυρίως στη Ρουμανία από την 1η Απριλίου 2014, τα έσοδα του Ομίλου θα είχαν μειωθεί κατά 3% στο τρίμηνο.

Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 0,4% στα 367,4 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο και κατά 1,5% στα 1,041 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στο 37,6%, αυξημένο κατά 120 μονάδες βάσης, και είναι το υψηλότερο από το 2009.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Γ' τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας στην Ελλάδα συνεχίζουν να σταθεροποιούνται, κάτι που αντανακλάται στα έσοδά μας. Στη σταθερή τηλεφωνία, οι υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης σημειώνουν ισχυρά αποτελέσματα, ενώ στην κινητή τα έσοδα από υπηρεσίες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα.

Οι επιδόσεις αυτές αντιστάθμισαν μερικώς τα χαμηλότερα έσοδα στις διεθνείς μας δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, που επηρεάστηκαν από τη μείωση των τελών τερματισμού και τον έντονο ανταγωνισμό.

Χάρη στη σταθερή μας προσπάθεια για συγκράτηση του κόστους, ενισχύσαμε δυναμικά την κερδοφορία EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, ενώ αυξήσαμε τις λειτουργικές και ελεύθερες ταμειακές μας ροές.

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η εμπειρία που παρέχουμε στους πελάτες μας. Γι' αυτό συνεχίσαμε να επενδύουμε δυναμικά, χτίζοντας τα ταχύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα σε σταθερή και κινητή, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες μας και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο που παρέχουμε στους πελάτες τηλεόρασης.

Ταυτόχρονα, βελτιώσαμε περαιτέρω τα οικονομικά μας μεγέθη, καθιστώντας τον Όμιλο έναν από τους ισχυρότερους και πιο υγιείς παρόχους στην Ευρώπη. Σε ένα περιβάλλον που παραμένει αντίξοο, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει για ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €500 εκατ. για το 2014 και ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε ισχυρή κερδοφορία και ταμειακές ροές τόσο μέχρι το τέλος της χρονιάς, όσο και το 2015».

Οι προοπτικές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το Δ' τρίμηνο του 2014, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η μείωση των εσόδων θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από επιπλέον δείγματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης με τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους σε ό,τι αφορά τις διαδοχικές μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις αρχές του 2013, την αύξηση της διείσδυσης νέων υπηρεσιών του ΟΤΕ, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, και τέλος την ανθεκτικότητα των εσόδων από υπηρεσίες στη κινητή τηλεφωνία.

Οι μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας και τη κερδοφορία EBITDA στη χώρα. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στη μείωση του κόστους, και η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη μείωση κόστους από τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης του 2013 και παλαιότερων ετών.

Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες της εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν το Δ' Τρίμηνο 2014 ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου κεφαλαίου κίνησης.

Εκτιμώντας πως οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία θα είναι περιορισμένες το Δ' τρίμηνο του 2014 ΟΤΕ ανανεώνει την πρόβλεψή του για προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους περίπου €500 εκατ. στο έτος 2014.

Πηγή: www.euro2day.gr