Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. +30 210 3211388

   

Αναβαθμιση της Ελλαδας

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από "Β-" σε "Β" προχώρησε ο οίκος Fitch με "σταθερό" outlook, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει από χθες το πρωί το Capital.gr. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση της χώρας μετά την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.


Ο οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης για το 2013, κάτι το οποίο είναι μεταξύ των στόχων του μνημονίου. Ειδικότερα, σημειώνει πως με βάση τα  προσαρμοσμένα στοιχεία καταγράφεται πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Τονίζει επίσης ότι οι οικονομικές αποδόσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και υποστηρίζουν την βασική πρόβλεψη του οίκου ότι η ανάκαμψη θα λάβει χώρα σταδιακά φέτος. Η Fitch Ratings προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος και 2,5% το 2015. Οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, καθώς τόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις όσο και το δημόσιο, βρίσκονται σε θέση να δανείζονται από τις αγορές.

Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι το βραχυπρόθεσμο κρατικό ρίσκο ρευστότητας έχει υποχωρήσει, αν και αυτό παραμένει σε συνάρτηση με το κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει εντός στόχων του προγράμματος. Η κυβέρνηση δεν έχει πλήρη χρηματοδότηση από το δανεισμό των ΕΕ και ΔΝΤ για την περίοδο 2014-2015, αλλά υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη «γεφύρωση» αυτού του χρηματοδοτικού κενού.

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση των επίσημων κεφαλαίων που έχουν εξασφαλιστεί για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, ενώ και η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αυξάνει επίσης τη χρηματοδοτική ευελιξία της χώρας.

Η Fitch επισημαίνει ότι η μείωση του ελλείμματος τα τελευταία 4 χρόνια που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει δυο προγράμματα ήταν εξαιρετική. Εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών ο όρος έλλειμμα/ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης. Εκτιμά παράλληλα ότι με το δυσκολότερο μέρος της προσαρμογής να έχει πλέον περάσει η αξιολόγηση της χώρας καθίσταται όλο και λιγότερο "ευαίσθητη" σε ό,τι αφορά τυχόν πολιτικές κρίσεις. 

Παρ΄ όλ΄ αυτά υπογραμμίζει ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Εκτιμά ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο α΄ τρίμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανό, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβούν κι εντός του τρέχοντος έτους. Αναφέρει παράλληλα ότι αν και δεν είναι το βασικό της σενάριο, υπάρχει το ρίσκο η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική σε σχέση με την τρέχουσα όσον αφορά τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η Moody΄ s στις 4 Απριλίου ανέστειλε την προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας για την 1η Αυγούστου. Αναμένεται να ακολουθήσει η Standard & Poor΄s στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr